
Vücudumuz C vitamini kendi üretemez ve depolayamaz, bu nedenle C vitamini ihtiyacı C vitamini içeren yiyecek ve içecekler yoluyla yahut C vitamini ilacı kullanarak karşılanmalıdır. En sağlıklısı C vitaminin ilaç olarak değil yiyecekler yoluyla temin edilmesidir.
C Vitamini Açısından Zengin Besinler Nelerdir?
Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Serkan Tutar
- turunçgiller yani portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler,
- koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, domates, yeşil biber ve kavun.
Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Işın Sayın
1 orta boy ayvanın bir günlük C vitamini ihtiyacınızın 3 katını karşılayabilecek kadar C vitamini içerdiğine dikkat çekiyor.
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Berna Ertuğ
- limon,
- portakal,
- mandalina,
- greyfurt gibi turunçgiller,
- çilek,
- böğürtlen,
- kuşburnu,
- domates,
- lahana,
- patates,
- sivri biber ile ıspanak,
- marul,
- asma yaprağı,
- maydonoz gibi besinlerde bol miktarda C vitamini olduğunu haber veriyor.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nekadardır?
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Turgay Köse
Sаğlıklı yetişkinlerin günlük C vitаmini ihtiyаcının 60-75 mg olduğunu ve bu miktаrın 200 gr meyve veyа1 kаse kаrışık sаlаtа tüketerek kаrşılаnаbileceğini bildiriyor.
C Vitamininin Görevleri, Faydaları Nelerdir?
- C vitamini bilinen en güçlü antioksidanlardandır. Vücuda zararlı serbest radikalleti yok edip, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, yaşlanmayı geciktirir, hastalıkları önler, mevcut hastalıkların iyileşmesini hızlandırır.
- Ciltteki kolajen üretiminde aktif görev üstlenip cilt sağlığını korur.
- Diş etlerini güçlendirip, diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur.
- C vitamini kişiyi yaralanmalara karşı korur.
- C vitamini yiyeceklerdeki demirin vücutta emilmesini sağlar.
- C vitamini yağ yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda spor yapmadan önce yeteri kadar C vitamini alanların, almayanlara oranla daha fazla yağ yaktıkları tespit edilmiştir. Araştırmalar ayrıca kanda C vitamini seviyesi düşüklüğünde özellikle bel çevresinde toplanan yağ miktarını arttırdığı sonucuna varılmıştır.
- American Journal of Clinical Nutrition tıp dergisinde yapılan bir çalışmada, kanında yüksek miktarda C vitamini bulunan kişilerin, düşük miktarda bulunanlara nazaran felç geçirme riskinin %42 azaldığı tespit edilmiştir.
- Gut hastalığı ağrıya neden olan iltihabitk bir hastalıktır. Yapılan bilimsel çalışmalarda C vitaminin gut hastalığına yakalanma riskini önemli oranda düşürdüğü belirlenmiştir.
- C vitamini demir, kalsiyum, tiamin, ribofilavin, folik asit, pantotenik asit, A ve E vitaminlerinin vücutta kullanımı için gereklidir.
- C vitamini kanser hücrelerinin çoğalmasını önler. Kişiyi kanserden korur.
- C vitamini vücudun kalsiyum sentezleme yeteneğini artırır.
- C vitamininin vücutta yetersiz olması durumunda skorbüt hastalığı ortaya çıkar. Skorbüt diş ve diş etlerinde görülen kanamalar ve şişmelerdir. Ayrıca C vitamini eksikliğinde yaralar daha geç iyileşir.